Jaký má tělesná hmotnost vliv na vznik kolorektálního karcinomu?

Jaký má tělesná hmotnost vliv na vznik kolorektálního karcinomu?

Mnoho lidem je známo, že obezita je rizikovým faktorem cukrovky, mrtvice a kardiovaskulárních onemocnění. Méně lidí ví, že obezita zvyšuje i celoživotní riziko vzniku rakoviny. Nedávná studie se zabývá tím, jak dlouhotrvající obezita zvyšuje riziko vzniku kolorektálního adenomu (benigního růstu), který může vést k rakovině tlustého střeva a konečníku. Studie také ukazuje, že hubnutí může snížit riziko u lidi s nadváhou nebo u obézních lidí.

Kolorektální adenomy, které přetrvávají a rostou po dlouhou dobu, mohou časem vyvolat rakovinu tlustého střeva a konečníku, která je třetí hlavní příčinou úmrtí na rakovinu u dospělých ve Spojených státech. Využitím údajů z velké, multicentrické studie rizika rakoviny s názvem Prostate, Lung, Colorectal, a Ovarian (PLCO) Cancer Screening Trial vědci zhodnotili, jak změny hmotnosti ovlivňují u lidí riziko vzniku kolorektálních adenomů. Účelem studie PLCO bylo určit, efektivnost snížení úmrtí na rakovinu. Od roku 1993 do roku 2001 klinicky sledovali 154 942 mužů a žen ve věku 55 až 74 let.

Muži, kteří zhubli od rané do pozdní dospělosti, vykazovali významné snížení rizika vzniku adenomů. Naopak, čím více účastníci přibrali, tím vyšší bylo riziko vzniku adenomů. Muži profitovali z chudnutí víc než ženy. Proč muži měli větší užitek než ženy, není jasné, ale vědci předpokládají, že u mužů se vyšší podíl tuku nachází v abdominální oblasti (v břišní oblasti), což zvyšuje jejich riziko, a proto mají ze ztráty hmotnosti větší užitek.

Tato studie je první, která se zabývá přibíráním a hubnutím během života. Dr. Kathryn Hughes Barry, Ph.D., jedna z autorek studie a odborná asistentka na Katedře epidemiologie a veřejného zdraví na Lékařské fakultě Univerzity v Marylandu.

„Předpokládá se, že zvýšená hmotnost a obezita mohou částečně zvýšit riziko adenomu zvýšením šance na rozvoj inzulínové rezistence. Tělo reaguje tvorbou většího množství inzulínu a mohou existovat i jiné biologické změny, jako je zvýšení insulin-like growth  factor 1 (Inzulínu podobný růstový faktor 1, IGF-1) signalizácie.“

„Tyto změny,“ dodala Dr. Barry, „mohou zvýšit růst buněk a snížit pravděpodobnost buněčné smrti, změny, které jsou spojeny se zvýšenými šancemi na rozvoj rakoviny. Inzulínová rezistence může vést také k diabetu 2. typu, který je považován za nezávislý rizikový faktor pro kolorektální karcinom.“

Podle Dr. Bilchika, hlavního lékaře a profesora chirurgie, St. Johns‘ Cancer Institute, Providence St. Johns‘ Health Center v Santa Monice: „Je naprosto jasné, že se zvyšuje riziko vzniku adenomů a kolorektálního karcinomu u obézních lidí a u lidí, kteří konzumují velké množství červeného masa, zpracovaných potravin, necvičí a u lidí, kteří nadprůměrně konzumují alkohol.“

„Naše studie je první, která zkoumá úbytek hmotnosti v dospělosti ve vztahu k riziku kolorektálního adenomu; většina předchozích studií změny hmotnosti a rizika adenomu se zaměřila na zvýšení tělesné hmotnosti. Proto je důležité zjistit, zda se naše zjištění týkající se hubnutí lze opakovaně potvrdit v jiných studiích.“ Řekla Dr. Berry.

Úvodní foto: Unsplash

Zdroj: medicalnewstoday.com

Originální publikace: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11189683/